5 posting fb yang mendapat engagement yang tinggi

21684238_1587256764670041_1752017602_o

Online seller yang menggunakan fb memang mengidamkan posting yang banyak like dan komen serta viral ala-ala artis gitu. Kalau boleh sekali post beratus orang like dan komen. Tapi hakikatnya kebanyakan post berlalu bagai angin lalu ditemani cengkerik malam, krik krik je.

Memang stress dibuatnya!

Ok, dalam post ini saya nak share 5 jenis posting yang boleh mendapat engagement yang tinggi berdasarkan pemerhatian dan percubaan saya sendiri.

1. Ucapan salam

Post ucapan salam insyallah akan mendapat sambutan yang tinggi. Maklumlah kalau tak jawab salam berdosakan (tapi saya bukan nak bincang hukum agama ya). Buat ucapan setiap pagi pun tak jadi masalah. Ia cara bagus untuk memulakan wujud hubungan dengan friendlist kita di fb.

2. Doa

Ya, ini satu lagi bentuk post yang orang suka sangat memberikan respon. Kalau doa itu memang ada kaitan dengan audien kita memang mereka suka meng’amin’kannya. Malah sesetengah seller siap bagitahu lagi, semoga orang yang meng’amin’kan doa ini mendapat apa yang didoakan.

3. Motivasi

Ya, orang suka diinspirasi. Sama ada motivasi dalam bentuk qoute atau pun cerita orang sangat suka mendengarnya. Malahan posting berbentuk motivasi ini adakalanya mendapat share yang amat tinggi. Senang cerita kita buat orang berasa ‘feel good’.

4. Soalan

Ini satu lagi bentuk post yang senang nak dapat engagement sekali pun soalan poyo seperti “dah makan belum”, “buat apa sekarang” dan macam-macam lagi. Tapi untuk seller saya suggest anda tanya soalan yang berkaitan dengan bisnes anda sebab selain meningkatkan engagement ia juga bagus untuk anda buat market survey.

5. Cerita (lawak)

Cerita memang sering menarik perhatian orang ramai. Sama ada cerita sendiri, cerita orang lain ia tetap menarik perhatian dan mudah mendapat respon. Yang penting dalam cerita ini mesti ada pengajaran yang berguna. Cerita lawak juga mudah mendapat respon sebab antara sebab orang memang mengguna fb adalah untuk menghiburkan hati.

Bonus : Tips dan panduan

Ya, orang suka kalau ada orang lain tolong selesaikan masalah mereka. Tips dan panduan yang berguna memang sangat disukai dan mendapat respon yang sangat baik daripada audien.

Cuma satu panduan yang saya nak share juga. Post ini semata-mata kadang-kadang kurang berkesan seandainya kita tidak ‘berhubungan’ dengan friendlist kita di fb lebih-lebih lagi kalau kita orang baru. Jadi selain melakukan posting, kita juga kena tahu siapa yang kita nak add dan juga ringan-ringankan tangan untuk klik like dan komen post orang lain.

Semoga membantu!

Ringankan tangan untuk klik share supaya kebaikan dapat kita sebarkan bersama-sama.

7 thoughts on “5 posting fb yang mendapat engagement yang tinggi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *