Copywriting

Copywriting untuk tarik perhatian pelanggan

Satu cara untuk tarik perhatian pelanggan dengan mudah ialah dengan menggunakan “manfaat produk”. Ayat jualan yang menggunakan “manfaat produk” sangat sesuai untuk audien yang dah tahu dia ada masalah dan sedang cari penyelsaiannya. . Manfaat ialah perubahan baik yang diperolehi selepas menggunakan produk. . Katakan orang yang ada masalah kena selfie banyak kali sebab nak …

Copywriting untuk tarik perhatian pelanggan Read More »

Cara buat copywriting storytelling

Ayat iklan jenis story telling ialah ayat iklan yang menggunakan cerita. Ayat iklan jenis ini sebenarnya tak lah susah sangat untuk menghasilkannya. Iklan jenis ini disukai kerana orang suka dan mudah tertarik dengan cerita. Cara untuk menghasilkan ayat iklan yang menggunakan cerita   1. Pilih cerita yang hendak digunakan Untuk menghasilkan ayat iklan menggunakan cerita …

Cara buat copywriting storytelling Read More »

Cara tulis iklan untuk produk kesihatan

Antara ayat jualan yang saya banyak tulis ialah ayat iklan untuk produk kesihatan. . Memang tak dinafikan ini anda ayat iklan yang agak mencabar, bukan sebab susah nak tulis, tapi sangat berisiko kena reject kalau gunakan facebook ad. . Walaupun begitu bukanlah bermakna langsung tak boleh tulis. . Elakkan beberapa perkara supaya tak kena reject. …

Cara tulis iklan untuk produk kesihatan Read More »

Gunakan unsur bimbang atau takut dalam ayat jualan

Antara faktor terkuat yang menyebabkan orang membeli ialah emosi. . Contohnya, orang mungkin tak peduli pasal produk kesihatan pun kalau dia sihat. .. Tapi…. . Pabila doktor dah sahkan dia akan kolestrol yang tinggi dan berisiko kena sakit jantung, dia mungkin akan lebih sedia membeli produk kesihatan. . Sebabnya? . Takut kolestrol bertambah teruk dan …

Gunakan unsur bimbang atau takut dalam ayat jualan Read More »

Copywriting tu apa?

Copywriting senang faham ialah teknik menghasilkan ayat jualan. Kiranya kita tulis ayat tu terus untuk dapatkan jualan daripada tersebut… Copywriting bukanlah ayat, ia proses atau teknik menghasilkan ayat itu. Yang dihasilkan ialah ayat jualan dan bukannya copywriting. Tapi oleh sebab dah biasa orang ingat copywriting itu ialah ayat (sampai saya pun terpaksa guna terma tu …

Copywriting tu apa? Read More »

Cara buat offer kita sukar ditolak

Offer dalam jualan adalah penggalak. Ia boleh buat orang bertindak segera untuk buat belian. Untuk buat offer kita mampu menyebabkan orang bertindak segera, ada 3 perkara perlu kita pertimbangkan. Adakah offer tu betul-betul berguna atau bernilai kepada pelanggan. Tambahkan unsur scarcity Kukuhkan dengan urgency Offer ni ada macam-macam. Kita boleh offer free gift, harga istimewa …

Cara buat offer kita sukar ditolak Read More »

5 tips menghasilkan content yang bagus

Apa yang dimaksudkan sebagai content? Content ialah tulisan yang mengandungi nilai informasi yang berguna bagi pembaca. Ia berbeza dengan copywriting ayat iklan kerana dalam penulisan content yang dipentingkan ialah penyampaian informasi yang berguna bagi pembaca. Kita boleh bezakan content dengan copywriting iklan daripada headline dan juga isi kandungannya. Contoh headline content : Tanda-tanda awal penyakit …

5 tips menghasilkan content yang bagus Read More »

Ilmu copywriting – Tahap Kesedaran Pelanggan

Perasan tak ada banyak jenis iklan atau copywriting yang digunakan oleh seller. Ini sebahagian daripada contohnya : “7 tanda awal menunjukkan anda sebenarnya mengidapi gout” “Berkesan mengurangkan asid urik dan gout. Hasil kajian saintis selama 10 tahun” “7 tahun tak dapat jogging sebab gout, kini dah dapat lari sampai 3km” “Dapat freegift bernilai RM99 untuk …

Ilmu copywriting – Tahap Kesedaran Pelanggan Read More »

Soalan yang saya akan tanya client pabila diminta buat surat jualan

Buat surat jualan ni memang dah jadi kegemaran saya sejak sekian lama. Mula-mula buat surat jualan untuk produk dan bisnes sendiri. Apabila terdapat permintaan untuk buat surat jualan orang lain, saya pun mulalah memulakan servis surat jualan ini. Mula-mula melakukan servis surat jualan dulu saya suka berjumpa sendiri dengan client untuk menebual mereka bagi mendapatkan …

Soalan yang saya akan tanya client pabila diminta buat surat jualan Read More »