Copywriting

Cara tulis surat jualan yang berkesan

Surat jualan hanya ada satu tujuan penting, iaitu untuk menghasilkan jualan. Cantik macam mana pun surat jualan tapi tak menghasilkan jualan adalah merugikan. Jadi apakah cara untuk kita hasilkan surat jualan yang menghasilkan jualan atau surat jualan yang berkesan? Untuk pastikan surat jualan yang ditulis berkesan, pastikan ia mempunyai 9 elemen penting ini: 1. Menarik …

Cara tulis surat jualan yang berkesan Read More »

Cara berkesan tarik pelanggan untuk kenal produk kita

Antara cabaran utama online seller ialah nak bagi orang kenal produk yang mereka jual. Nampak macam mudah tapi boleh jadi susah. Cara biasa yang online seller gunakan ialah cerita terus produk yang mereka nak jual. Ia tak salah, tapi biasanya iklan begini berlalu di wall macam air paip je. Orang tak peduli, krik-krik manjang, hati …

Cara berkesan tarik pelanggan untuk kenal produk kita Read More »

Macam mana nak dapatkan idea untuk copywriting?

Blank, takde idea, tak tahu macam mana nak mula. Tulis padam, tulis padam, dah tulis tiba-tiba stuck tak tahu nak teruskan macam mana.  Pernah tak hadapi situasi macam ni pabila cuba menulis ayat iklan atau buat copywriting?  Dulu, ini jugalah masalah saya sebenarnya sebelum tahu cara yang betul untuk buat copywriting. Tulis padam, tulis padam, …

Macam mana nak dapatkan idea untuk copywriting? Read More »

Macam mana nak sentuh emosi pembaca dalam copywriting?

Copywriting yang berkesan adalah copywriting yang boleh membuat pembacanya menjiwai apa yang ditulis. Ini boleh dicapai dengan memasukkan unsur emosi ke dalam copywriting yang kita buat. Dari segi jualan, pabila pembaca boleh rasa “ini macam aku je”, ia boleh menjadi satu sebab yang kuat untuk mereka membuat keputusan membeli dengan kita. Jadi bagaimanakah caranya untuk …

Macam mana nak sentuh emosi pembaca dalam copywriting? Read More »

Cara menarik lebih ramai pelanggan

Pelanggan adalah nadi bisnes. Tanpa pelanggan bisnes pun tak jalan. Tapi ramai peniaga yang mengalami masalah untuk tarik lebih ramai pelanggan ke bisnesnya. Ya promosi memang dah wajib kalau nak bagi pelanggan kenal produk kita. Tapi ramai juga pelanggan yang dah lali dengan iklan produk. Ada klik tapi tak komen. Ada komen tapi tak beli. …

Cara menarik lebih ramai pelanggan Read More »