Cara tulis surat jualan yang berkesan

Surat jualan hanya ada satu tujuan penting, iaitu untuk menghasilkan jualan. Cantik macam mana pun surat jualan tapi tak menghasilkan jualan adalah merugikan. Jadi apakah cara untuk kita hasilkan surat jualan yang menghasilkan jualan atau surat jualan yang berkesan? Untuk pastikan surat jualan yang ditulis berkesan, pastikan ia mempunyai 9 elemen penting ini: 1. Menarik … Read moreCara tulis surat jualan yang berkesan

Cara berkesan tarik pelanggan untuk kenal produk kita

Antara cabaran utama online seller ialah nak bagi orang kenal produk yang mereka jual. Nampak macam mudah tapi boleh jadi susah. Cara biasa yang online seller gunakan ialah cerita terus produk yang mereka nak jual. Ia tak salah, tapi biasanya iklan begini berlalu di wall macam air paip je. Orang tak peduli, krik-krik manjang, hati … Read moreCara berkesan tarik pelanggan untuk kenal produk kita

Cara nak buat artikel jadi viral

Seronokkan, kalau posting di facebook kita jadi viral, lebih-lebih lagi viral tu membantu kita buat jualan. Saya sendiri pun lama dah idamkan posting supaya viral ni, tapi bukan senang nak dapat. Puncanya, simple je, kita tak tahu apakah cara nak buat posting yang viral tu. Saya sendiri pun belajar dengan beberapa orang sifu. Belajar sahaja … Read moreCara nak buat artikel jadi viral

Macam mana nak dapatkan idea untuk copywriting?

Blank, takde idea, tak tahu macam mana nak mula. Tulis padam, tulis padam, dah tulis tiba-tiba stuck tak tahu nak teruskan macam mana.  Pernah tak hadapi situasi macam ni pabila cuba menulis ayat iklan atau buat copywriting?  Dulu, ini jugalah masalah saya sebenarnya sebelum tahu cara yang betul untuk buat copywriting. Tulis padam, tulis padam, … Read moreMacam mana nak dapatkan idea untuk copywriting?

Macam mana nak sentuh emosi pembaca dalam copywriting?

Copywriting yang berkesan adalah copywriting yang boleh membuat pembacanya menjiwai apa yang ditulis. Ini boleh dicapai dengan memasukkan unsur emosi ke dalam copywriting yang kita buat. Dari segi jualan, pabila pembaca boleh rasa “ini macam aku je”, ia boleh menjadi satu sebab yang kuat untuk mereka membuat keputusan membeli dengan kita. Jadi bagaimanakah caranya untuk … Read moreMacam mana nak sentuh emosi pembaca dalam copywriting?

Cara menarik lebih ramai pelanggan

Pelanggan adalah nadi bisnes. Tanpa pelanggan bisnes pun tak jalan. Tapi ramai peniaga yang mengalami masalah untuk tarik lebih ramai pelanggan ke bisnesnya. Ya promosi memang dah wajib kalau nak bagi pelanggan kenal produk kita. Tapi ramai juga pelanggan yang dah lali dengan iklan produk. Ada klik tapi tak komen. Ada komen tapi tak beli. … Read moreCara menarik lebih ramai pelanggan